8 iun. 2013

Bani europeni pentru drumurile de exploatare din Albești și Nicolae Bălcescu     La sfârșitul acestei luni, infrastructura a două localități constănțene, Albeși și Nicolae Bălcescu, a fost pusă la punct prin demararea lucrărilor la drumurile de exploatare ce vor ocoli rutele principale, pentru a fluidiza traficul de pe tronsoanele Albești – Vârtop – Cotu Văii, respectiv DN2A. Gheorghe Moldovan, primarul comunei Albești, speră ca drumul să fie gata până în luna septembrie. La fel crede și edilul din Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan. Ambii au reușit să obțină finanțare europeană pentru cele două proiecte, prin Măsura 125. Drumul din Albești va avea 7 kilometri, iar cel din Nicolae Bălcescu, 6,4 kilometri. În paralel, cei doi primar derulează o serie de proiecte importante pentru dezvoltarea și modernizarea segmentelor social și educațional.

De ce au blocat ministerele construirea unei grădinițe și asfaltarea drumurilor din Albești?

     Primarul din Albești însă, întâmpină probleme în ce privește construcția grădiniței din satul reședință de comună. Proiectul care viza construirea clădirii pentru preșcolari s-a blocat, cel mai probabil la Ministerul Educației, care ar fi trebuit să demareze licitația. Primarul speră ca acest proiect să fie implementat cât mai curând posibil, dat fiind faptul că cei mici sunt nevoiți să se pregătească pentru școală în săli de clasă improvizate, unde într-adevăr beneficiază totuși de condiții adecvate. Însă nu suficiente pentru viitorii elevi. Revenind la infrastructură, Gheorghe Moldovan are un alt proiect blocat de instituțiile statului, din motive numai de ei știute. Primarul câștigase un proiect de asfaltare a 30 de kilometri de drumuri în Albești, Arsa, Cotu Văii, Vârtop și Coroana. Un alt proiect blocat este rețeaua de canalizare, ce urma să fie amenajată pe o distanță de 7 kilometri. După blocarea acestor proiecte în toată țara, în urma disputelor și rivalităților politice, singurii care au de suferit sunt primarii și localnicii. Administrației locale nu îi mai rămâne acum decât să caute permanent alte și alte surse de finanțare pentru demararea investițiilor atât de necesare pentru comunitate.

Liceu nou-nouț în Nicolae Bălcescu

     Administrația locală din Nicolae Bălcescu a fost însă mai norocoasă. Liceenii au un motiv de bucurie, dar fiind faptul că la toamnă vor studia într-o clădire reabilitată complet, care arată ca nou-nouță. Lucrările efectuate la liceul „I.C. Brătianu”, începute în vara anului trecut, s-au finalizat. Primarul Viorel Bălan mai are de pus la punct doar asfaltarea curții instituției, despre care autoritățile cred că va fi gata până la toamnă. Reabilitările au fost complexe. Grupurile sanitare au fost mutate în incinta clădirii, iar mobilierul a fost complet înlocuit. 530 de liceeni au acum toate condițiile necesare studiului și nu le mai lipsește nimic pentru a se putea pregăti conștiincios pentru examenul de Bacalaureat.

Andreea Pavel