21 iun. 2013

ANI a băgat spaima în „greii” din politica românească. Antonescu, Dragnea, Mazăre și Nicușor au început demersurile pentru schimbarea legii care reglementează incompatibilitatea

Suspendarea primarului din Poarta Albă, primul episod din „apocalipsa“ administrației publice: Zeci de președinți ai CJ și sute de primari, la un pas de a fi eliberați din funcție

     Eliberarea din funcție a primarului constănțean Vasile Delicoti (comuna Poarta Albă) a aruncat în aer scena politică românească. Ceea ce inițial părea o glumă, ori un lucru puțin important, s-a transformat azi într-o panică generală în rândul tuturor edililor din România. 
     Zilnic, angajații Agenției Naționale de Integritate actualizează pagina oficială (www.integritate.eu) cu 
documente prin care anunță declararea incompatibilității pentru alți și alți consilieri locali, municipali, primari, viceprimari, vicepreședinți ori președinți ai consiliilor județene din toate regiunile țării.

1. De unde a pornit tăvălugul Agenției Naționale de Integritate?

     În județul Constanța, războiul incompatibilităților a pornit de la președintele Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu, care a semnat o petiție către ANI, prin care semnala incompatibilitatea a șase primari. 
Ulterior, primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, a formulat la rându-i o petiție către ANI, prin care semnala incompatibilitatea a zeci de primari și reprezentanți ai administrației publice din județul Constanța, inclusiv a președintelui CJC. Ceea ce a fost inițial un război politic s-a transformat în scurt timp într-un război în care ambele tabere au devenit „victimele” ANI. Unul dintre cei șase primari a fost eliberat din funcție (Atenție! La un an după expirarea termenului în care prefectul Eugen Bola ar fi trebuit să-i semneze ordinul de suspendare, fapt ce ne trimite din nou cu gândul la un conflict politic), iar Nicușor Constantinescu a devenit, fără să vrea, solidar cu cei cărora le-a făcut plângere la ANI, pentru că instituția l-a declarat și pe el 
incompatibil.

2. Scenariul groazei pentru politicienii români: Cei mai influenți lideri nu mai candidează în 2016

     În aceeași situație, la nivel național, se află și alte sute de primari și viceprimari, dar și zeci de președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene. Dacă instanțele vor hotărî că deciziile ANI rămân definitive, atunci cei declarați incompatibili își pierd funcțiile și nu mai au dreptul să candideze timp de trei ani din momentul în care hotărârile rămân irevocabile. Un calcul simplu ne arată că persoanele declarate incompatibile nu vor mai putea să candideze la alegerile din anul 2016. 
     Din acest motiv, în ultima vreme, mai marii politicii românești, în frunte cu Crin Antonescu și Liviu Dragnea, susțin din ce în ce mai intens modificarea legii ANI, pentru „evitarea unui haos”.

 3. Cine pe cine șantajează?

     Nu lipsesc nici acuzațiile de șantaj. Liderii PSD Constanța, Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre, susțin că ANI nu este decât o altă „jucărie a lui Băsescu”, care trebuie stricată rapid pentru că, prin ea, sunt șantajați primarii USL. 
     Pe de altă parte, contactat telefonic de jurnaliștii Info Sud-Est, Christian Gigi Chiru, senator PDL și secretar executiv al PDL pe regiunea Sud-Est, consideră că, dimpotrivă, lideri ai USL fac presiuni asupra primarilor PDL pentru a părăsi partidul, șantajându-i cu eliberarea din funcție și a dat exemplu cazul Delicoti, care nu a părăsit tabăra democrat-liberală.

4. Președintele ANI, fost consilier personal al unui ministru PNL

     În perioada 02.05.2007-02.07.2007, Horia Georgescu, actualul președinte al Agenției Naționale de Integritate, a deținut funcţia de consilier personal al ministrului Ioan Ovidiu Silaghi, care conducea Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale. Silaghi era liberal, asemenea lui Călin Popescu Tăriceanu, primul-ministru de la acea vreme. Evident, nu vrem să insinuăm faptul că Horia Georgescu ar avea simpatii liberale, useliste sau de altă natură politică, dar e totuși destul de greu de crezut că o agenție condusă de cel care a fost consilierul personal al unui ministru liberal, poate fi „jucăria” lui Traian Băsescu, care se află în plin război al declarațiilor cu președintele suprem al liberalilor, Crin Antonescu.

5. USL, principala „victimă“ a ANI, vrea schimbarea legii cu orice preț 

     Atât Crin Antonescu, cât și Liviu Dragnea au declarat că legea trebuie schimbată și că au făcut deja demersuri în acest sens, pentru că „a devenit o problemă națională”, dar și pentru că „este incorect ca localitățile să nu poată fi reprezentate de aleșii locali în societăți comerciale care contribuie la dezvoltarea comunității”.

6. Isteria din urma suspendării de la Constanța

     Vasile Delicoti, primarul comunei constănțene Poarta Albă eliberat din funcție, ne-a declarat că legea nu va fi schimbată și urmează ca toți cei incompatibili să fie eliberați din funcții mai devreme sau mai târziu, pentru că modificarea legii ar permite persoanelor din administrația publică să facă parte din societăți comerciale, lucru care nu ar fi acceptat sub nici o formă de europeni. E drept, nu putem să nu ne gândim că odată legea schimbată, ne-am confrunta cu o listă de societăți care ar putea fi lesne consi-derate ca fiind „menite să contribuie la dezvoltarea comunității” și atunci departajarea între firmele de interes local/regional/național și cele de interes personal s-ar face doar pe criterii subiective. Cert este că în rândul primarilor constănțeni s-a declanșat o adevărată isterie, de teamă că aceștia ar putea să-i calce pe urme primarului Delicoti. Edilii au cerut atât sprijinul parlamentarilor, cât și pe cel al ministrului Liviu Dragnea.

7. Klaus Iohannis, a doua oară față în față cu ANI, din cauza incompatibilității

     Un alt aspect extrem de interesant în analizarea disputei legată de incompatibilitate este cazul Iohannis. Primarul Sibiului a învins ANI în 2010, atunci când Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că primarul nu își pierde funcția din administrația publică, pentru că starea de incompatibilitate s-a săvârșit într-un mandat anterior. Dar astăzi asistăm la episodul II al incompatibilității lui Iohannis, pentru că acesta deține în prezent, simultan, atât funcția de primar, cât și pe cea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. APA CANAL S.A. Sibiu, firma omoloagă a SC RAJA SA, în Constanța. Acestea fiind zise, vă invităm să citiți în rândurile ce urmează, pe larg, declarațiile celor menționați în rândurile de mai sus și, prin intermediul acestui material să încercăm să înțelegem dacă legea ANI se aplică în mod corect, dacă aceasta ar trebui schimbată și în ce condiții, și evident, să încercăm să înțelegem dacă ANI este într-adevăr un instrument de șantaj și, dacă da, atunci să vedem în mâinile cui se află acesta?

Nicușor Constantinescu, președintele CJ Constanța: 

     Nicușor a fost persoana care a anunțat ANI că șase primari din Constanța sunt incompatibili pentru că fac parte din AGA a companiei RAJA. Acum, când se află în aceeași situație cu cei șase, Nicușor declară că „ANI face politica lui Băsescu” și că „ANI este poliție politică”, pentru că în opinia lui (noua lui opinie, după ce a fost declarat incompatibil) „nu are cum să fie declarat incompatibil un consilier local sau un primar pentru că face parte dintr-un CA sau AGA a unei companii care aparține autorităților locale din județul Constanța”. Mai mult, acesta invocă și studiile sale de drept, de care probabil uitase în momentul în care semnala incompatibilitatea primarilor în aceeași speță în care a fost și el declarat incompatibil de către ANI.

Radu Mazăre, primarul municipiului Constanța: 

     În stilu-i caracteristic, primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, a declarat că stabilirea incompatibilității lui Nicușor Constantinescu este o „bazaconie”:  „Ce i se întâmplă lui Nicușor, și Iohannis am impresia că este în aceeași situație, este o bazaconie, adică este regia în care acționari sunt consiliile locale și consiliul județean. Nicușor reprezintă CJ. Nu poți să iei unul de pe stradă, un vânzător de carne de miel, că nu știe omul ce să spună, omul își face treaba lui, Nicușor să-și facă și el treaba lui. Nu știu dacă sunt niște tâmpiței ăia de la ANI pentru că ăia execută întru totul legea, ar trebui să schimbe această lege. Una este să fii incompatibil că ai afacerile tale și alta că tu reprezinți județul, e la mintea cocoșului".

Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: 

     „Am inițiat, de mai mult timp, un proiect de modificare a acestui act normativ pentru că mi se pare incorect și lipsit de noimă să nu dai posibilitatea unei comunități să-și pună reprezentanți într-o societate comercială pentru dezvoltarea acestei comunități din partea comunității.  Această lege trebuie modificată și clarificată și am inițiat această procedură, dar este în continuare la Ministerul Justiției", a declarat Liviu Dragnea, într-o conferință de presă la Constanța. Tot acesta a mai precizat că, cel mai probabil, aleșii locali nu vor scăpa de decizia ANI, dat fiind faptul că, și dacă ar fi modificată legea, aceasta nu poate fi aplicată retroactiv“. Culmea ironiei însă, actuala lege ANI s-a aplicat retroactiv pentru o bună parte dintre edili.

Crin Antonescu, președintele Senatului: 

     Dacă deciziile ANI rămân definitive în ce privește incompatibilitatea aleșilor locali, USL va fi cea mai afectată structură politică. Cu privire la această problemă, președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pentru „Evenimentul Zilei”: „Am discutat lucrul ăsta şi cu partenerii din PSD şi domnul Dragnea a spus că într-adevăr are o anumită iniţiativă. Rămâne să vedem şi să revedem dacă va fi vorba de o OUG sau de un proiect de lege pe care să îl aprobăm în Guvern, dar în orice caz va fi un demers retroactiv care sigur nu poate opera retroactiv, dar care, eventual, va ajuta judecătorii. Eu vă rea-mintesc că activitatea ANI este monocoloră: Hellvig, Mihalache, Silaghi, Iohannis şi probabil că vor mai fi”. 

Gigi Chiru, secretar executiv al PDL pe Regiunea Sud-Est: 

     „Legea trebuie aplicată, așa cum a fost aplicată în cazul primarului Delicoti, dar unitar! Legea trebuie aplicată pentru toți primarii incompatibili din Constanța, nu doar pentru primarii PDL. Mă revoltă șantajul exercitat asupra primarilor PDL prin care aceștia sunt condiționați să părăsească partidul și să treacă la PNL. Vedeți foarte bine că foștii primari ai PDL, care acum sunt primari PNL nu au pățit nimic. Pentru ca primarii USL să nu pățească același lucru, prefectul, primarii și parlamentarii USL fac presiuni asupra instituțiilor abilitate pentru a schimba legea ANI. Sunt convins că într-un târziu, eventual după ce legea ANI se va aplica pentru primarii PDL, aceasta va fi schimbată pentru a nu mai fi aplicată și edililor USL”.

Vasile Delicoti, primarul constănțean suspendat: 

     „Este total stupid să fii acuzat pentru o chestiune de incompatibilitate care s-a săvârșit într-un mandat trecut. Toți sunt conștienți, acum, inclusiv Nicușor Constantinescu, că în mod firesc, după modelul meu, urmează să fie la rândul lor eliberați din funcție. La fel cum prefectul județului Constanța este conștient de nebunia și haosul pe care le-a declanșat și ar vrea să repare acest lucru, invocând posibilitatea schimbării legii ANI. Dar această lege nu se va schimba niciodată, pentru că articolul pe care și-l doresc cu toții a fi schimbat face referire la interzicerea deținerii simultane a unei funcții în administrație, respectiv într-o societate comercială. Așa că legea ANI se va aplica pentru toți care se află în această situație”. 

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro