14 iun. 2013

Adio, carnet de șofer, dacă n-ai 10 clase! Adio, ATV-uri pe șosele!VEZI CE ALTE PROPUNERI ALE GUVERNULUI AU PRIMIT AVIZ FAVORABIL DE LA CSM

     Proiectul de Hotărâre al Guvernului pentru aprobarea Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră (SNSR) 2013 – 2020 a primit aviz favorabil din plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
     Conform Ministerului Transporturilor, proiectul face referire și la înfiinţarea unor poligoane unde să se poată desfăşura probe de control al derapajului, al acvaplanării, de frânare în curbă, simularea impactului şi a răsturnării. Una dintre cele mai importante clauze este cea care condiționează obținerea carnetului de șoferi dacă nu sunt absolvite cele 10 clase obligatorii.
     O altă prevedere importantă este eliminarea perdelelor de copaci din zona de protecţie a drumului, interzicerea accesului pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, precum şi inter-zicerea folosirii dispozitivelor de detectare a aparatelor radar.
      De asemenea, proiectul de aprobare a Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră abordează şi posibilitatea introducerii programelor de conducere preventivă, de consiliere/reabilitare psihologică pentru şoferii care încalcă prevederile legale privitoare la viteză şi la consumul de alcool la volan, programe de consiliere-reeducare post-eveniment de circulaţie, precum şi responsabilizarea prin lege a celor implicaţi în eliberarea avizelor medicale şi psihologice.
     Autoritățile centrale mai doresc și interzicerea pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, cu excepţia drumurilor comunale, pentru care este obligatoriu să existe avizul primăriilor. De asemenea în proiect mai este interzis și accesul microbuzelor cu capacitatea de până în 22 de locuri. În locul acestora vor fi utilizate autobuze şi autocare.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro