3 apr. 2013

CUM S-AU ÎMPĂRȚIT TABERELE PDL DIN DOBROGEA, DUPĂ VICTORIA LUI BLAGA ȘI DECLARAȚIILE LUI BĂSESCU?     „Adio PD, adio PDL! Noi azi ne-am despǎrţit definitiv. Luaţi-vǎ drumul vostru, iar eu îl am pe al meu!”. Acesta a fost mesajul preşedintelui Traian Bǎsescu pentru fostul sǎu partid, imediat dupǎ încheierea Convenţiei. La 23 martie, delegaţii democrat-liberali au ales calea Blaga. La limitǎ, pe fondul unor suspiciuni de fraudǎ, cu muzicǎ popularǎ, cu scandal, cu urna luatǎ-n spate şi ascunsǎ de contestatari, însǎ, pânǎ la urmǎ, pentru asta au optat: pentru trandafir, pentru „Verde-nrourat”, pentru „opoziţie constructivǎ”. PDL s-a întors în mai 2001. La vremea aceea, a fost prima formaţiune care, în crizǎ fiind, s-a încumetat sǎ îşi debarce liderul fondator (Petre Roman) şi sǎ meargǎ pe varianta schimbǎrii. Astǎzi, este prima care, în opoziţie fiind, s-a decis sǎ îşi reconfirme preşedintele sub conducerea cǎruia a pierdut fǎrǎ drept de apel parlamentarele.

Constănțeni răzvrătiți și dezbinați

     În județul Constanța, această reconfirmare a tulburat apele peste măsură, a tensionat relațiile dintre primarii PDL și președintele organizației județene, Gigi Chiru, și s-a lăsat cu demisii din fruntea partidului. Liderii revoltei au fost nimeni alții decât Vasile Delicoti, primvicepreședinte al PDL Constanța până în prima zi de după alegeri, când și-a dat demisia, și Nicolae Anghel, primvice-președinte al organizației județene până în februarie, când Gigi Chiru a fost reales în funcția de președinte, moment în care Anghel și-a dat demisia. Aceștia, alături de ceilalți primari PDL (cu excepția primarului din Dobromir) l-au acuzat pe Gigi Chiru de faptul că a trimis la Conven-ția PDL o listă de delegați diferită de cea pe care au votat-o în Biroul Permanent Județean și că nu ține cont niciodată de propunerile lor.


Fostul primvicepreședinte PDL, Vasile Delicoti, ne-a declarat:
„L-am susținut pe Chiru de zeci de ori, pentru că am vrut liniște în PDL și am vrut să muncim. Am ajuns la concluzia că nu avem nici un viitor cu el în fruntea echipei. De-a lungul timpului, multe persoane mi-au zis că nu vin în PDL atât timp cât e Chiru președinte și îmi dau seama că partidul nu crește cu el în frunte. Nu părăsesc PDL, doar mi-am dat demisia din funcția de primvicepreședinte. Dacă PDL va risca să nu mai intre în Parlament, Blaga va „topi” PDL în PNL, pentru că nu va avea altă soluție. Băsescu a fost trădat de Stolojan, Turcan, Boagiu și ceilalți pentru a se regăsi pe listele de la europarlamentare. L-au trădat pentru 20.000 de euro.

Primarul Eugen Iliescu a ținut să ne precizeze că „îl va susține pe Gigi Chiru până la capăt“ și că întotdeauna îi va fi recunoscător și fidel pentru că a avut încredere în el la alegerile locale, numindu-l candidatul PDL în Dobromir.

Tulceni obedienți și uniți

     În județul Tulcea, lucrurile arată cu totul diferit. Fie că îl urmează întocmai pe Constantin Hogea, liderul democrat-liberal județean, fie că nu vor să își facă pu-blice nemulțumirile, primarii tulceni ai PDL își continuă proiectele administrative și politice într-o liniște și obediență școlărească.
     La Tulcea, nimeni nu pleacă din PDL, nimeni nu își dă demisia, nimeni nu contestă nimic. Parcă nici n-a fost Convenția. Putem explica acest lucru și prin prisma faptului că fostul lider județean, Victor Tarhon (susținător al Elenei Udrea), își rupsese relațiile cu toți primarii PDL, întorcându-le spatele acestora imediat după ce a ajuns președintele Consiliului Județean, în 2008. Cel mai pro-babil, primarii PDL au o relație bună și strânsă cu președintele interimar al PDL, Constantin Hogea (susținător al lui Vasile Blaga), dacă luăm în calcul faptul că Hogea este total opusul lui Tarhon: sociabil, carismatic și bun orator. Și, la fel de probabil, l-au susținut și i-au urmat exemplul, votându-l pe Vasile Blaga.    Andreea Pavel
Adrian Herța
redactia@info-sud-est.ro