2 apr. 2013

„BOMBA CU CEAS“ DE LA PHENIAN


     Consacrată încă din primii ani ai existenței sale în calitate de veritabil ,,nod gordian’’ pentru diplomația internațională, Coreea de Nord este statul care concentrează cea mai mare doză de amenințare la adresa securității globale, datorită susținerii unei viziuni războinice despre lume cu un militarism de-a dreptul covârșitor.
     În plină concentrare pe cazul sirian, comunitatea internațională riscă să fie martor ocular la degenerarea unei stări de conflict în Extremul Orient, regiune în care comportamentul Coreii de Nord la nivel de stat a fost ,,zădărât’’ de marii săi ,,dușmani capitaliști’’. Evenimentele recent desfășurate în ceea ce privește Coreea de Nord ne amintesc de tradiționala atitudine ostilă a Phenian-ului ori de câte ori aceasta a avut prilejul să se manifeste. Prin urmare, în șirul replicilor demonstrativ-amenințătoare generate de testele nucleare din 2006 și 2009, se circumscrie reacția acidă a autorităților nord-coreene la introdu-cerea unor noi sancțiuni impuse de ONU ca urmare a efectuării la 13 februarie (2013) a celui de-al III-lea test nuclear considerat a fi ,,profund destabilizator’’.  Contrar opiniei publice, care s-a așteptat ca noul moștenitor al sceptrului va dilua într-o oarecare măsură autoritatea regimului totalitar coreean, președintele Kim Jong Un face trimitere în discursul său la ruperea armistițiului existent între cele două state coreene, în cazul creșterii presiunilor inter-naționale asupra programului de desăvârșire nucleară. Asistăm deci, începând cu luna februarie, la o nouă rundă de tensiuni dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, într-un spirit mult mai radical și mai agresiv.
     Bineînțeles, problema coreeană nu poate cunoaște o soluție viabilă pe termen scurt sau mediu.
Înțelegerea conflictualității în Peninsula Coreea ar putea deține cheia unui răspuns la ceea ce înseamnă ,,bomba cu ceas’’ de la Phenian. Este important de menționat că din punct de vedere juridic, cele două state coreene se află în stare de război, între ele nefiind semnat vreun tratat de pace. Singurul acord care reține starea de pace în peninsulă este armistițiul semnat la 27 iulie 1953 în urma războiului izbucnit în 1950.
Practic, pentru a menține autoritățile de la Phenian într-un climat de stabilitate și calmitate este necesară o abordare diplomatică moderată în sancțiuni ce nu ar încerca să pună în  pericol regimul totalitar nord-coreean. Sensibilă la conceptul de securitate, Coreea de Nord trăiește cu obsesia faptului că, iată, ,,capitalismul îi suflă în ceafă’’, iar invocarea amenințării nucleare are în primul rând ca scop alungarea inamicilor imperialiști, mai degrabă decât generarea unui război iresponsabil.


Mircea Raicu
mircea.raicu@info-sud-est.ro