21 apr. 2013

Anul și atentatul...


Conceptualizând ,,terorismul’’ ca pe o formă violentă de influențare a factorului politic, prin inducerea în rândul maselor a stării de teroare, de insecuritate, putem afirma că această manifestare războinică la adresa statului, constituie, mai întâi de toate, un atentat la adresa umanității.
,,Bacil al secolului XXI’’, terorismul întruchipează un tip nou de război adaptat actualității, fața nevăzută a acestuia conferindu-i un grad maxim de camuflare oriunde și oricând. New York, Madrid sau Londra, destinații alese de terorism,  sunt doar câteva dintre locurile în care omenirea a trecut prin cumpănă…
O catalogare prematură a tra-gicelor evenimente din 15 aprilie de la Boston drept teroriste nu ar fi adecvată din punct de vedere profesional, însă, cert este că experiența detonării celor două bombe în timpul maratonului internațional organizat în SUA, dedicat ,,Zilei Patrioților’’, reînvie memoria americanilor, dar și a întregii lumi, din 11 septembrie 2001. Națiunea americană, mai întâi de toate, și apoi SUA ca stat, după cele întâmplate la Boston, își confirmă statutul de victimă al atentatelor, fapt care ridică multe semne de întrebare referitoare la originea și motivul acestor manifestări. Ținând cont de statutul internațional al SUA, am putea admite că evenimentul recent poate fi de sorginte externă, deși de multe ori ne-am convins că și în plan intern statul american a cunoscut tragedii (de exemplu cazul recent din Connecticut).  
Ceea ce reține atenția într-un mod deosebit este faptul că atare ,,derapaje’’ se produc cu precădere în lumea occidentală, spațiu în care libertatea cunoaște cele mai extinse limite. Ca și regim politic libertin, este evident că demo-crația nu poate controla toate procesele sociale, ea  fiind uneori vulnerabilă și incapabilă să asigure securitatea individului, Boston-ul, cu părere de rău, fiind cel mai recent exemplu ce confirmă ipoteza.


Mircea Raicu
mircea.raicu@info-sud-est.ro