3 mar. 2013

Mai mult internet în Coreea de Nord… pentru turiști


Cunoscut prin regimul său politic de epocă totalitară care transformă țara într-un ,,pământ al făgăduinței’’ prin lichidarea libertăților umane de orice fel, Coreea de Nord pășește nesigur în ceea ce numim astăzi globalism informațional.
Autoritățile de la Phenian au decis să permită accesul la internet de pe telefoane mobile până la 1 martie 2013 turiștilor dornici de a vizita puțin cunoscutul stat nord-coreean. Această decizie, cel puțin surprinzătoare la prima vedere, dar extrem de binevenită, poate fi interpretată drept o deschidere ,,primitivă’’ a Coreei către lumea exterioară prin asigurarea accesului la informație și de pe acest punct al globului. Deși nu își are scopul declarat, reforma internetului în Coreea ar putea alimenta presupunerea că noul Kim (Jong Un) și-ar asuma reformarea statului în același tipar ideologic, dar într-o formă mai adaptată contemporaneității. În acest sens, deși noul lider coreean pare să fi recunoscut că internetul și telefoanele mobile înseamnă „connecting people“, imposibilitatea efectuării apelurilor telefonice spre Coreea de Sud nu denotă altceva decât animozitatea Phenianului față de cealaltă parte a națiunii coreene, aflată sub democrație.
Cu toate acestea, ceea ce ne reține atenția este faptul că nord-coreenii nu cad sub incidența acestei reforme, oamenii de rând fiind lăsați să zacă într-un vid de realitate. Puțin amuzant, această situație aduce aminte de fabula lui George Orwell, „Ferma animalelor’’, în care este ironizat principiul egalității totale din comunism, autorul, într-un mod original ajungând să spună că ,,toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decât altele’’. Cu părere de rău, Coreea de Nord încă mai urmează acest scenariu…

Mircea Raicu
mircea.raicu@info-sud-est.ro