13 feb. 2013

RUSIA ÎȘI SERBEAZĂ DIPLOMAȚII!„Bogăția României constă în oamenii ei plăcuți, foarte muncitori și cu inimile și sufletele deschise“


Pe 10 februarie Federația Rusă serbează Ziua Diplomatului, instituită printr-un decret al președintelui Vladimir Putin în 31 octombrie 2002 (an în care se împlineau 200 de ani de la crearea Ministerului de Afaceri Externe rus). 10 februarie simbo-lizează crearea primului departament de politică externă din anul 1549 (Ordinul Ambasadei). În prezent, în cadrul MAE rus lucrează în jur de 12 mii de angajați. Federația Rusă are relații diplomatice cu peste 200 de țări din lume, are deschise ambasade rusești în 144 de țări și, alături de ele, 74 consulate generale și consulate. 
În Moscova sunt acreditae 144 de ambasade străine. 


ISE: Sunt prevăzute, pe viitor, inițiative consulare și diplomatice rusești care să aibă drept scop 
simplificarea formalităților de călătorie în Rusia?
Mikhail Reva: Trebuie menționat faptul că România este membră a Uniunii Europene și asta înseamnă că acționează conform acordurilor care există între guvernele statelor din afara Uniunii Europene și cele din cadrul uniunii. Discuțiile despre facilitarea formalităților regimului de vize între Rusia și statele europene durează de mai mult de zece ani și, de-a lungul timpului, s-au înregistrat progrese importante. În 2007 acordul de faci-litare a formalităților a intrat în vigoare. Acest acord înseamnă faci-litarea formalităților pentru oamenii de afa-ceri, jurnaliști, persoane care participă la evenimente științifice, culturale și activități de creație, incluzând universitățile și alte programe de schimburi educaționale, sau persoane care vor să studieze în Federația Rusă. Mai mult, țările au stabilit o taxă unică pentru obținerea vizei. În cadrul summiturilor organizate la fiecare 6 luni între Rusia și Uniunea Europeană, întrebarea despre obținerea facilă a vizelor este una dintre cele mai importante. Țările au creat un plan pentru ambele părți care prevede îndeplinirea unor condiții necesare pentru facilitarea călătoriilor. Trebuie menționat că Rusia și Uniunea Europeană sunt interesate să rezolve această problemă cât mai repede. Reprezentanții segmentului industrial sunt cei mai interesați de ridicarea vizei între cele două părți. În opinia mea, anularea formalităților vizei între Rusia și UE, în viitorul apropiat, ar putea fi decizia corectă care ar favoriza consolidarea relațiilor, a dezvoltării și a cooperării. Această opinie predomină de asemenea și în opinia publică din Rusia.

ISE: Cum ați descrie percepția Rusiei în mediile românești frecventate de dumneavoastră? Dar pe a României în mediile rusești, pe care le frecventați acasă?
M. R.: Fără nici un dubiu, mass-media au unul dintre cele mai importante roluri în formarea opiniei publice. Exact acesta este motivul pentru care nu ne este indiferent modul în care ne prezintă presa română. Putem spune că mass-media din regiunea consulară și presa națională sunt foarte atente la evenimentele interne din Rusia și la evenimentele externe în care este implicată țara noastră. Cele mai atractive pentru presa națională sunt segmentele social și economic. Jurnaliștii publică periodic articole despre evenimente culturale și economice, dezastre și, o atenție deosebită este focusată asupra lide-rilor politici. Dar nu trebuie să uităm că mass-media poate fi o armă importantă în mâinile unor oameni care știu să o folosească. De aceea este de dorit ca în ziare să existe informații obiective și nu informații care nu sunt verificate sau nu au surse sigure. Acest lucru este valabil atât pentru presa din România, cât și pentru presa din Rusia.


ISE: Ce rol joacă Consulatul General Rus din Constanța în dezvoltarea relațiilor culturale dintre cele două țări? Ce inițiative ați implementat și ce planuri de viitor aveți?
M. R.: Dezvoltarea relațiilor culturale dintre cele două țări este, cu siguranță, unul dintre cele mai importante obiective pe care le avem în lucru. Multe evenimente culturale care au avut loc în regiunea noastră consulară au intrat în atenția societății românești. În 2012, în mai multe orașe din România, incluzând orașele din regiunea consulară, s-au desfășurat festivaluri de film rusesc. Toamna trecută, timp de o săptămână, în Casa de Cultură din Constanța au rulat filme rusești celebre, pe care oricine le putea viziona gratuit. Vara trecută a avut loc Festivalul Rusesc de Desene Animate, dedicat Zilei Copilului. În perioada noiembrie-decembrie 2012 au fost organizate în România Zilele Culturii Ruse și în octombrie 2012 în Rusia au fost organizate Zilele Culturii Române. Pe data de 11 februarie 2013 doi regizori ruși faimoși, A.U. German și A.A. German, vor veni la București pentru deschiderea oficială a Festivalului de Film, care se va desfășura în perioada 11-14 fe-bruarie și în cadrul căruia vor rula producțiile cinematografice ale acestora. În primăvara anului 2013 așteptăm un ansamblu folcloric din Mordovia, care va veni în România și va susține concerte în principalele orașe, incluzând București și Constanța. În noiembrie 2012, Consulatul General Rus, în colaborare cu Clubul Academic Româno-Rus, din cadrul Universității „Andrei Șaguna”, au organizat un eveniment dedicat Zilei Unității Rusiei. Mai mult decât atât, periodic, consulatul nostru actualizează panoul informativ, organizând expoziții dedicate unor importante evenimente culturale și istorice din Rusia. Consulatul, de asemenea, oferă asistență dezvoltării relațiilor științifice dintre cele două țări. În particular, putem vorbi de colaborarea dintre Institutul Științific „AtlantNIRO” și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, din Constanța. Anul trecut au existat evenimente dedicate colaborării de lungă durată între cele două instituții științifice în segmentul studiului oceanelor. În septembrie 2012, a fost organizată, în Constanța, a XVII-a sesiune a Comisiei bilaterale a istoricilor din Federația Rusă și România. Întâlnirea comisiei este organizată periodic și reprezintă o importantă contribuție la dezvoltarea relațiilor dintre cele două state. Această dinamică va fi continu-ată și dezvoltată cu noi idei în viitor.

ISE: Ce ne puteți spune despre România, în general, și despre Constanța, în particular? Cum vă plac oamenii, locurile, obiceiurile?
M. R.: Sunt Consulul General al Rusiei în Constanța de doi ani și jumătate și vreau să spun că în toată această perioadă m-am asigurat că România este o țară cu o istorie extraordinară și că bogăția țării constă în oamenii plăcuți, ospitalieri, foarte muncitori, cu inimile și sufletele deschise. Orașul Constanța, perla Dobrogei, se remarcă printr-un colorit deosebit pe care îl conferă litoralul și care transformă orașul într-unul primitor. Trăsătura distinctivă a Dobrogei constă în ca-racterul său multietnic. Aș vrea să menționez că rușii lipoveni care s-au mutat aici acum 300 de ani și și-au găsit o a doua patrie și acum continuă să contribuie la prosperitatea și dezvoltarea acesteia. Toate aceste lucruri transformă România într-o țară unică pe continentul european. De aceea lucrez aici, unde am parte de o experiență de viață extraordinară, ca-re îmi aduce numai emoții pozitive.


A consemnat Andreea Pavel