13 feb. 2013

„După ce vreo oră mi-a ascultat ofurile zâmbind, Udrea mi-a aruncat dosarul cu documente la primul coș de gunoi“


Tudor Cincu activează în domeniul turismului din sudul litoralului dinainte de `89 și a fost de acord să ne împărtășească opiniile sale despre motivele din cauza cărora turismul românesc este un dezastru după căderea lui Ceaușescu.

     Patronii din turismul românesc vor avea întotdeauna ceva de comentat, se vor plânge în permanenţă şi îşi vor dori să moară şi capra vecinului care o duce bine, din moment ce de a lui s-a ales praful. Dar niciodată patronii nu vor lua exemplul colegilor lor din străinătate care, în afară că încasează profituri tot mai mari, oferă servicii de o calitate incomparabilă prin oferte greu de refuzat.
     Patronii noştri nu vor să investească nici un leu în servicii all-inclusive, nici în alte servicii de lux pe care să le vândă la preţuri acceptabile posibililor turişti. În paralel, instituţiile statului nu se sinchisesc să dea o mână de ajutor hotelierilor prin subvenţionarea anumitor cheltuieli, nici să pună la punct infrastructura necesară şi, cu atât mai puţin, să implementeze un program serios de dezvoltare a turismului. Eventual, desenăm o frunză, scoatem de la naftalină un Dracula aproape perimat, ne supraestimăm serviciile oferite şi încurajăm corupţia în procesul de concesionare al plajelor. Iată cum statul şi hotelierii s-au asigurat că şi în 2013 vom face un turism de 2 lei, lăsându-ne devansaţi cu mult de bulgari, turci, greci şi alţii.
     Tudor Cincu, administratorul restarurantului „Braseria Giovani”, din Eforie Nord, este patronul locaţiei din 1996, veteran pe plaja din oraş, dar a cochetat cu segmentul turistic încă dinainte de 1989. Acesta îşi aminteşte cu nostalgie: „Pe vremea lui Ceauşescu, iarna, în Eforie Nord mişunau finlandezii, danezii şi nemţii în staţiunea noastră. Acum s-a ales praful. Ceauşescu știa să facă un turism agresiv, constructiv, profitabil. Aducea turiştii iarna şi îi plimba cu autocarul peste tot, seara organizam concursuri, baluri. Aveam trei sanatorii cu programe de recuperare medicală şi tratament fizioterapeutic. Apoi îi plimba prin tot județul, pe la toate punctele turistice importante din țară. Veneau câte 1500 de turiști într-o serie de 12-14 zile. Organizare ca pe timpul lui Ceauşescu nu va mai exista niciodată în ritmul ăsta”.
     Tudor Cincu ne mai povestește care sunt motivele, în opinia sa, din cauza cărora românii nu sunt în stare să pună la punct și să promoveze oferte all inclusive sau super all inclusive, atât de îndrăgite de turiști: „Toți au înțeles că trebuie să facă bani prin orice mijloace, numai noi nu. Udrea, în loc să diversifice turismul, a început să dărâme și să exproprieze. În primul rând trebuia să acorde facilități patronilor din turism, să pună piciorul în prag la Apele Române și să oprească tot sistemul corupt de-acolo și să nu mai dea plaja pe mâna bișnițarilor, iar cei care fac turism de ani de zile să nu aibă acces la plajă! Când a venit Udrea în Eforie să ne demoleze propritetățile i-am arătat toate documentele prin care eram autorizat să dețin respectiva proprietate. Și am rugat-o să ne învețe ce să facem ca să fie mulțumită, să nu dărâme, ci să construim împreună așa cum vrea ea, doar să punem umărul la relansarea turismului în sudul litoralului. M-a ascultat preț de vreo oră, timp în care îmi zâmbea și zicea că va studia documentele și că vom ajunge la un consens, iar apoi aveam să aflu că mi-a aruncat tot dosarul la primul coș de gunoi”, ne-a povestit dezamăgit Tudor Cincu.

„Nu facem all inclusive pentru că ne e frică de pagubă! Nu tratăm frumos turiștii, nu le oferim nimic”

     „Pe de altă parte noi nu înțelegem că turistul este suveran, că trebuie să îl facem să se simtă bine, să nu-i lipsească nimic. Noi nu îi oferim nimic. Nu facem all inclusive pentru că nu ne duce capul, ne este teamă să nu fim păgubiți. Dar cât poate să mănânce și să bea un turist străin care este educat? Cerem o groază de bani, dar nu investim nimic. Plajele ar trebui să fie date pe termen lung, dar cu obligativitatea investițiilor”, a conchis patronul restaurantului „Braseria Giovani”.


Andreea Pavel
Cristian Andrei Leonte