9 dec. 2012

DESERT à la Zoe: Prăjitura „Mimi“


     Ingrediente: blatul - 6 ouă, 250 gr. zahăr tos, 1 lingură apă, 250 gr. nuci măcinate, 5 linguri făină, 2 linguri cacao, 50 gr. stafide (opţional), 1 pachet praf de copt; crema - 2 ouă, 150 gr. zahăr tos, 1 lingură apă, 150 gr. unt la temperatura camerei, 2 linguriţe  esenţă de vanilie; glazura - 150 gr. zahăr, 3 linguri lapte, 2 linguri cacao, 100 gr. unt.
     Mod de preparare: Pentru blat batem albuşurile spumă, adăugăm zahărul apoi unul câte unul gălbenuşurile şi apa. Amestecăm  toate ingredientele uscate, punem peste compoziţia de ouă, omogenizăm şi turnăm în tava de aragaz (mare) în care am pus hârtie de copt şi coacem în funcţie de cuptor. Pentru cremă batem ouăle cu zahărul (nu foarte mult, cât să se omogenizeze), adăugăm apa, apoi le punem la bain-marie şi amestecăm cu o spatulă din când în când. Compoziţia trebuie să se întărească (durează câteva minute). Când este gata o lăsăm la răcit şi când a ajuns aproape de temperatura camerei adăugăm untul şi vanilia. Înainte de a face glazura putem asambla prăjitura punând peste blat crema. Glazura o obţinem amestecând cacao cu zahărul şi punem câte puţin lapte (ca atunci când frecăm nessul) până omogenizăm, o punem într-un recipient ce poate fi pus direct pe flacăra aragazului, adăugăm untul şi după câteva clocote este gata pentru a  o pune peste prăjitură. Nivelăm cu o paletă de tort sau cu o lingură şi decorăm după gust cu cireşe din compot, merişoare sau alte fructe confiate.