9 dec. 2012

Chinezii vor toate recordurile! Au cel mai scump loc de parcare şi vor să construiască cea mai înaltă clădire din lume, în doar 90 de zile


     O companie de construcţii din China a făcut public planul de ridicare a celei ce poate deveni, în doar trei luni, cea mai mare clădire din lume. Construcţia, care se va numi Sky City („Oraşul Cerului”), va depăşi cu 10 metri clădirea Burj Khalifa din Dubai, care este momentan cea mai mare clădire de pe mapamond. Inedit la acest proiect este faptul că superstructura va fi construită în doar trei luni de zile, după spusele reprezentanţilor chinezi. Având în total 220 de etaje şi 838 de metri, „Oraşul Cerului/ Sky City“ va fi ridicat în Changsha, în sud-estul Chinei, informează South West News Service.
     Va găzdui 17.400 de persoane şi va cuprinde, de asemenea, hoteluri, spitale, şcoli şi spaţii pentru birouri, locatarii având la dispoziţie 104 de lifturi de mare viteză pentru deplasare în interior. În ciuda grijilor exprimate în privinţa rigidităţii structurii, reprezentanţii Broad Group au spus că edificiul va fi capabil să reziste unui cutremur de 9 grade pe scara Richter. În total, va cuprinde 5.000 de proprietăţi rezidenţiale care vor găzdui 17.400 de rezidenţi, precum şi hoteluri pentru 1000 de clienţi, un spital, cinci şcoli şi spaţii pentru birouri cu o capacitate totală de 31.000. Preţul vehiculat pentru „Oraşul Cerului“ va fi de aproximativ 500 de milioane de euro.
     Pe de altă parte, CNN Money ne informează că cel mai scump loc de parcare din lume se află în Hong Kong! O astfel de proprietate, în valoare de 640.000 de dolari, îşi aşteaptă cumpărătorul şi este scoasă la vânzare de Jacinto Tong, alintat de presă cu apelativul „magnatul locurilor de parcare“. Acesta vorbeşte cu entuziasm despre „nepreţuita“ sa proprietate. „Cred că este cel mai bun loc de parcare pe care l-am ocupat vreodată. Poţi ajunge direct la birou, la lift. În numai 20 de paşi. 20 de paşi!“.În primele 11 luni ale acestui an, suma tranzacţiilor pe piaţa spaţiilor de parcare din Hong Kong a fost de de 751 milioane de dolari, faţă de 525 milioane de dolari în întreg anul 2010.

Andreea PAVEL