15 nov. 2012

Fondatorul Serviciului Secret de Informaţii, un geniu fără liceu
     Mihail Moruzov s-a născut pe 16 septembrie 1887, în satul Zebil, care aparţine de comuna Sarichioi, din judeţul Tulcea şi a fost asasinat pe 27 noiembrie 1940 în penitenciarul Jilava. Mihail Moruzov este cel care a întemeiat Serviciul Secret de Informaţii al Armatei Române în perioada 1924-1940.

Soţia paralizată a divorţat ca să nu-i încurce cariera 

     Moruzov s-a căsătorit şi a divorţat de două ori. Cu prima soţie, Maria Anton Văraru, a avut o fiică, Aurora-Florina, care a povestit: „La scurt timp după căsătoria părinţilor mei, Mihail Moruzov şi Maria Anton, mama a avut un accident cu trăsura şi a rămas paralizată. Atunci s-a înţeles cu tata să se despartă, pentru a nu-l încurca în meseria sa. În 1932, când eu aveam 7 ani, au divorţat legal. [...] Tata a murit când aveam eu 14 ani şi jumătate” (declaraţie preluată din Jurnalul Naţional, n.red.). A doua soţie a fost o profesoară de franceză din Silistra, Teodora Săndulescu, cu care nu a avut copii şi de care a divorţat în 1938.

Minte ascuţită cu note slabe

     Deşi avea o minte ascuţită, Moruzov a fost un elev cu note modeste. Faptul că nu a absolvit vreo facultate şi nu avea nici liceul terminat (a absolvit doar trei clase de liceu) l-a urmărit de-a lungul întregii cariere, fiind salarizat multă vreme ca angajat temporar. În schimb, el avea o memorie deosebită, simţ analitic excepţional, era bun organizator şi cunoştea la perfecţie multe limbi, dintre care, încă din copilărie, din Dobrogea natală, româna şi rusa, ca limbi materne, apoi, ucraineana, bulgara, turca şi tătara.Vom reveni.

Andreea PAVEL