15 nov. 2012

Culmea politicii! Ce le-a zis Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, primarilor din opoziţie?


     La începutul lunii noiembrie, primarii tulceni s-au întâlnit să îşi aleagă preşedintele Asociaţiei Comunelor. Nimeni nu s-a înghesuit să candideze, aşa că Ştefan Ilie a candidat, Ştefan Ilie a şi câştigat, cu unanimitate de voturi. La întâlnirea primarilor au fost prezenţi şi câţiva candidaţi USL la parlamentare, ale căror discursuri au cuprins, pe alocuri, aluzii la faptul că aceştia au nevoie de susţinere în campania electorală. Apropo de susţinere, „declaraţia zilei” i-a aparţinut preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu (PSD), care le-a transmis primarilor că îi va susţine pe toţi, indiferent de culoarea politică. Chiar dacă pare o declaraţie demagogică, aceasta pare că îşi are corespondent în realitate, având în vedere că majoritatea primarilor din opoziţie sunt încântaţi de modul în care sunt trataţi de preşedintele CJT şi privesc optimişti în viitor, la relaţia cu instituţia condusă de Teodorescu. Deşi la prima vedere poate părea serios şi arogant, preşedintele CJT este, în fapt, un tip foarte sociabil şi accesibil. „I se mai zice şi Elodia. Toată lumea îl caută, dar nimeni nu-l găseşte. Spre deosebire de Elodia, însă, te caută el înapoi, când termină treaba”, glumesc primarii pe seama faptului că, deşi are un program extrem de încărcat, Horia Teodorescu se străduieşte să îşi împartă timpul, pentru a sta de vorbă cu toate persoanele care l-au căutat pe
parcursul zilei.

Horia Teodorescu: „Ştiu că nu sunt perfect, dar aveţi răbdare până se aşază lucrurile“

     „Îmi place să vin la adunările dumneavoastră, mai ales pentru că primarii reprezintă pilonul societăţii în care trăim şi pe care trebuie să se sprijine orice structură administrativă. Relaţia dintre mine (preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, n.red.) şi primari trebuie să fie deschisă şi corectă pentru că vremurile sunt de aşa natură încât avem nevoie de sprijin reciproc. Între noi trebuie să existe o relaţie corectă, de prietenie, dacă se poate, indiferent de culoarea politică a fiecăruia. Încercăm să construim o politică diferită, bazată pe bun simţ. Ştiu că nu sunt perfect, ştiu că unii dintre voi sunt nemulţumiţi, dar vă invit să aveţi răbdare până se aşază lucrurile la nivel naţional şi până când USL îşi poate pune la punct planul de investiţii, care să ne asigure posibilitatea de dezvoltare a unei strategii durabile, pe termen lung”.


Ce vor parlamentarii USL de la primarii din Tulcea:

Senatorul Belacurencu:  „Trebuie să vă impuneţi punctul de vedere”

     Prezent la întâlnire alături de alţi colegi parlamentari, senatorul PSD Trifon Belacurencu i-a îndemnat pe primarii tulceni să îşi impună punctul de vedere, ori de câte ori consideră că este cazul: „Trebuie să vă impuneţi punctul de vedere atunci când consideraţi că este necesar. La nivel central, Asociaţia Comunelor din România are lideri deosebiţi, care se fac auziţi. De asemenea, vă asigur că voi încerca să am, cu fiecare dintre voi, o relaţie şi mai strânsă decât cea de până acum”.

Octavian Motoc, fost jurnalist, actual candidat USL: „Avem un aeroport care poate și trebuie să aibă curse regulate!”

     Candidat USL la parlamentare, Octavian Motoc i-a îndemnat pe primari să continuie să-i tragă de urechi pe parlamentari şi să le deschidă ochii asupra problemelor atunci când este cazul: „Voi sunteţi cei care ne semnalează problemele şi ne deschid ochii asupra lor”. În altă ordine de idei, candidatul USL a amintit despre faptul că Aeroportul Internaţional „Delta Dunării” din Tulcea nu are curse regulate: „Avem un aeroport care trebuie şi poate să aibă curse regulate”.


Marian Avram, fost deputat PDL, actual candidat USL:  Gândiţi-vă bine pe cine votaţi 

     Fost parlamentar PDL, Marian Avram va cere din nou votul tulcenilor, în luna decembrie, de această dată din postura de candidat USL. Acesta a profitat de faptul că la întâlnirea A.Co.R. au fost prezenţi atât primari PDL, cât şi USL, şi le-a transmis primarilor următoarele: „Sunteţi într-o perioadă în care puneţi bazele următorilor patru ani. Aşa că, vă rog să vă gândiţi bine cui acordaţi 
încrederea la alegerile parlamentare, pentru că România are nevoie de o schimbare profundă”. Ştefan Ilie, „noul” preşedinte al A.Co.R.: Nu vă promit nimic, pentru că sunteţi sătui de promisiuni...

     Vizibil emoţionat, deşi nu a avut nici un contracandidat şi a fost reales în unanimitate, „noul” preşedinte A.Co.R a ţinut un mic discurs de mulţumire: „Nu am ţinut niciodată cu dinţii de această funcţie... Ba, dimpotrivă, această funcţie implică multe responsabilităţi de care, uneori, 
mi-aş dori să scap. Dar muncesc din pasiune şi cu plăcere în orice proiect în care mă implic. Aşadar, dragi colegi, vreau să vă spun că votul vostru mă onorează şi mă obligă să fiu şi mai devotat acestei asociaţii. Nu vă promit nimic, pentru că ştiu că v-aţi săturat de discursuri demagogice. Vă asigur doar că voi rămâne la fel!”

Mariana Gâju, prim-vicepreşedintele A.Co.R: „Noi suntem talpa ţării, noi avem cele mai multe probleme”

      „Noi, primarii, suntem talpa ţării. Primarii de comune se confruntă cu cele mai multe obstacole şi necazuri, noi avem cel mai mult de pătimit. Voi, cei de la Tulcea, sunteţi bogaţi, pentru că aveţi un director economic, precum doamna Caraman (Sirma Caraman este Directorul Executiv al Direcţiei Economice, Buget, Finanţe a CJT, n.red.), şi că beneficiaţi de sprijinul unui prefect precum domnul Simion. Nu toţi beneficiem de sprijinul unor oameni ca ei”.

„De la al patrulea mandat, primarii sunt  <bolnavi de veşnicie>“

     În cadrul înlâlnirii A.Co.R, primarul Gheorghe Ţilincă (Casimcea), considerat deranjant de sincer de unii colegi, i-a rugat pe parlamentari să propună ca primarii care au terminat al treilea mandat, să fie pensionaţi. De ce?Iată explicaţia: „Începând cu al patrulea mandat, apar şi primele probleme, atunci când primarul începe să se simtă veşnic. De la al cincilea, deja e de-a dreptul <bolnav de veşnicie>. Consider că trei mandate sunt suficiente“.

După o activitate de două decenii în administraţie, primarul din Mahmudia îşi pregăteşte retragerea

     În douăzeci de ani, Gherghina Vrămuleţ a reuşit să schimbe faţa localităţii, să atragă investitori în turism şi, ajutată de natura generoasă cu locurile pe care le administrează, a reuşit să transforme Mahmudia într-o zonă cochetă, dezvoltată şi râvnită de mulţi turişti. Din păcate însă, „doamna de fier” de la porţile Deltei simte că este cazul să se retragă, încet-încet, din activitatea politică şi administrativă. Anunţul a fost făcut public în cadrul întâlnirii A.Co.R, „doamna primar renunţă la funcţia din cadrul A.Co.R şi la o nouă candidatură, pentru că ar vrea să se retragă din activitatea politico-administrativă”. Un primar care şi-a dedicat cea mai frumoasă perioadă din viaţă administraţiei publice şi care a manageriat o localitate timp de 20 de ani şi ştie că retragerea în glorie este una demnă de orice om raţional şi vertical, nu merită decât sincere felicitări!  

Ce primari conduc A.Co.R Tulcea?

Preşedinte: 
Ştefan Ilie (Luncaviţa)

Prim-vicepreşedinte:
Alexe Anastase (M. Kogălniceanu)

Vicepreşedinţi: 
Nicolae Coşovei (Somova)
Viorel Chiriţă (I.C. Brătianu)
Georgeta Ciupitu (Chilia Veche)

Secretar:
Vitali Finoghen (Sarichioi) 

Cenzor:
Florin Pascale (Niculiţel)

Membri în Consiliul Director:
Neculae Muşat (Cerna)
Marian Naiman (Frecăţei)
Sorin Vals (Greci)
Sebastian Aurelian (Maliuc)
Vasile Mărculescu (Smârdan)

Andreea PAVEL