14 nov. 2012

Campionul din Somova a ajuns la Steaua Bucureşti!


     Tufă Iulian Alberto este unul din tinerii sportivi care ne vor face mândri pe viitor, aducând medalii pentru România. Are 18 ani şi practică kaiacul de la vârsta de 15 ani. În tot acest timp se poate lăuda cu 4 medalii de aur, 4 de argint şi 3 de bronz, toate obţinute la campionatele naţionale. Alături de Graur Alex, Carp Ştefan (ambii din comuna tulceană Somova) şi Cartoafă Marius (din comuna Murighiol, satul Sarinasuf) au reuşit să aducă judeţului Tulcea 11 medalii naţionale.
Şi cum tinerele talente pleacă de obicei la cluburile consacrate, la fel şi Iulian s-a transferat luna aceasta de la CSM Danubiu Tulcea la Steaua Bucureşti.
     Am stat de vorbă cu Iulian, care ne-a povestit cum a fost atras de acest sport încă de mic copil şi cum astăzi, chiar dacă kaiac canoe este un sport extrem de dificil, iar performanţele românilor sunt la cel mai înalt nivel, totuşi mediatizarea şi banii parcă nu se pot apropia de sportul lui Patzaichin.
„Am început să vâslesc pe lacul din Somova, comuna mea natală. Băieţii mai mari care se urcau în barcă mă fascinau şi aşa am început şi eu, la vârsta de 14 ani, să mă joc de-a kaiacul. Având apa lângă noi, nu am putut să stau departe de barcă. La 15 ani m-am înscris la Clubul CSM Danubiu Tulcea. Totul a început ca o joacă. Au trecut trei ani de zile, însă încununaţi de succese. 11 medalii la campionatele naţionale oglindesc munca depusă în tot acest timp. Este un sport greu, în care trenuie să munceşti pe brânci pentru a avea rezultate. Momentan mă aflu în pregătire la Piteşti, alături de noul meu club, Steaua Bucureşti. Kaiac canoe este un sport greu, în care trebuie să depui o muncă eroică. Faptul că nu suntem aşa mediatizaţi precum fotbaliştii, deşi avem rezultate incomparabil mai bune, cred că se datorează faptului că nu sunt bani. Nu prea se investeşte în kaiac canoe. Însă, dacă îţi place şi vrei să realizezi ceva, trebuie să munceşti şi să fi serios. Numai aşa vei putea fi împlinit sufleteşte.“

Cristian Andrei LEONTE

1 comments:

BRAVO!!!! Un somovean bun de lauda! Felicitari!