23 sept. 2012

TINERETU` MUNCITORESC - EXPERT INTERVIU


A absolvit masterul de „Relaţii internaţionale. Istorie şi diplomaţie în secolele XIX-XXI”, în cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice (Universitatea „Ovidius” din Constanţa) şi reprezintă o dovadă a faptului că dacă îţi alegi o facultate care te reprezintă îţi poţi găsi un loc de muncă în domeniul respectiv. 

I.S.E.: Ce presupune meseria ta şi de când o practici?
Emilia Ţîrcovnicu: Funcţia pe care o am acum se numeşte Expert Interviu, o practic cam de un an de zile, în cadrul Institutului pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.
Presupune conciliere şi orientare profesională pentru persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă, în special tineri, prin recomandări privind cursuri de formare profesională în
diverse domenii, activităţi administrative care ţin de implementarea proiectelor etc.

I.S.E.: Job-ul tău are legătură cu facultatea pe care ai absolvit-o?
E.Ţ.: Din fericire aş putea să spun că are legătură şi cu facultatea pe care am
absolvit-o pentru că presupune lucrul în cadrul proiectelor finanţate prin fonduri
europene, FSE respectiv POSDRU, noţiuni pe care le cunoşteam la modul teoretic încă din facultate.

I.S.E.: Care sunt avantajele şi dezavantajele acestui job?
E.Ţ.: Cel mai mare avantaj în privinţa acestui job ar fi faptul că te provoci continuu, încercând să găseşti soluţii pentru ca
implementarea proiectelor să se facă într-un mod corect; dezavantajul ar fi că deşi cred că suntem o echipă performantă, suntem obligaţi să lucrăm cu un sistem administrativ învechit şi complet dezorganizat.

I.S.E.: Dacă ai putea să practici orice job ai vrea, pe care l-ai alege?
E.Ţ.: Deşi îmi place jobul pe care îl
practic, mi-ar fi plăcut să devin translator sau ghid turistic, să călătoresc mai mult, să am ocazia să vorbesc mai mult în limbi străine şi să cunosc oameni noi.

I.S.E.: Ce mesaj le transmiţi celor care sunt
nehotărâţi în privinţa alegerii unei facultăţi şi celor care vor să facă o facultate doar pentru a obţine o diplomă?
E.Ţ.: E foarte important să te gândeşti la alegerea unei facultăţi încă din liceu. Orice ar fi, trebuie să te orientezi spre ceea ce îţi place să faci, ar fi ideal să faci o muncă din pasiune, să te poţi trezi în fiecare dimineaţă motivat şi nerăbdător să începi o nouă zi.

Cristian Andrei LEONTE