23 sept. 2012

Declaraţia unei triple campioane europene despre situaţia Liceului Sportiv din Constanţa


Elizabeta Samara, absolvent al Liceului Sportiv din Constanţa, participant la Jocurile Olimpice de la Londra, 2012 (tenis de masă):

„Pot spune că mi-am început cariera la Liceul cu program sportiv Constanţa. Domnul director Andrei Szemerjai m-a ajutat foarte mult, ca de altfel domnii profesori, dar şi antrenorii Viorel Filimon şi Elena Sebe. Ţin minte şi acum că înainte mergeam la concursuri internaţionale asigurate de LPS.
Avem foarte mulţi sportivi buni veniţi din alte oraşe pentru a face performanţă pentru Constanţa, însă s-au confruntat cu probleme foarte grave, cele economice.
Nu sunt bani deloc din câte ştiu. Cei care stau în căminul lps mai au puţin şi sunt evacuaţi, deoarece nu s-au plătit facturile. În ritmul acesta foarte mulţi dintre ei pleacă din România pentru a avea o viaţă mai bună, sau se lasă de sport, cu toate că ar avea şanse să facă performanţă. E deprimant să vezi un sportiv de înaltă performanţă aducând medalii europene şi mondiale, că renunţă la tot din cauza banilor.
Chiar şi eu am plecat din România pentru a avea o viaţă mai bună ca sportiv. Şi încă mă confrunt cu condiţiile nefavorabile sportului de performanţă atunci când vin acasă. Curentul şi căldura din sala de tenis sunt oprite,  fiindcă nu sunt plătite. Ţin să-i mulţumesc domnului Szemerjai pentru eforturile care le depune, şi felul în care încearcă să îi mulţumească pe toţi“.