30 iul. 2012

TINERETU` MUNCITORESC - BARMANInterviu cu Ştefan Câmpeanu, barman la Clubul „Doors“

I.: De când ai început să practici bărmănia?
Fifa: Cam de opt ani, de pe la vârsta de 17 ani am intrat în bar. De mic, eram fascinat de „flair“, în lumea noastră, a barmanilor, acest lucru însemnând practic jonglerii cu sticlele. Primul meu loc de muncă a fost într-o pizzerie din Constanţa, iar mai apoi, după doi ani în care am învăţat meserie, am ajuns barman la cel mai cunoscut pub la vremea aceea, Crazy. Mai apoi am trecut pe la Wish, Bamboo, Mania, iar în prezent sunt la Club Doors. Nu cred că aş accepta altă ofertă, momentan, fiindcă aici am găsit un colectiv frumos, o conducere înţelegătoare şi o atmosferă în care poţi să îţi desfăşori activitatea cu plăcere.

I.: Care sunt avantajele şi dezavantajele meseriei de barman?
Fifa: Statul în picioare timp de 12 ore reprezintă marele dezavantaj al acestei meserii, cel puţin pentru mine. La acest lucru se mai adaugă oboseala fizică şi psihică, ţinând cont că gama de cocktailuri este foarte mare, iar comenzile sunt multe şi trebuie onorate la timp. Însă avantajele te fac să uiţi de oboseală şi de stresul zilnic, fiindcă plăcerea de a cunoaşte mereu oameni noi, de a socializa şi de a face exact ceea ce doreşti nu se compară cu nimic. Timp de 8 ani, pot spune că nu am muncit nici măcar o clipă, fiindcă atunci când faci ceea ce-ţi place, nu poţi numi muncă. La aceste lucruri se mai adaugă satisfacţia financiară, fiindcă bărmănia este unul dintre domeniile în care se câştigă bani frumoşi.

I.: Există diferenţe între barmanii din România şi cei din străinătate?
Fifa: Barmanii din afară au posibilităţi financiare mult mai mari , în principal datorită angajatorului. Există o comunicare mult mai bună între cei doi, angajatorul punând la dispoziţia barmanului toate produsele de care acesta are nevoie, pentru a realiza lucruri de calitate. În ceea ce mă priveşte, sunt un norocos, deoarece la actualul loc de muncă pot spune că am la dispoziţie tot ce îmi trebuie. Diferenţa dintre barurile de la noi şi cele din străinatate o face şi clientul. Pentru ca munca noastră să fie apreciată la adevărata ei valoare, clientul trebuie să ştie ce să comande, să dorească mereu să încerce ceva nou şi să fie cât de cât cunoscător, pentru a putea aprecia calitatea băuturilor.

I.: Care este evoluţia cocktailurilor de-a lungul timpului, în ceea ce priveşte ingredientele folosite şi ce vom ajunge să bem în 20 de ani?
Fifa: Cocktailurile clasice ajung să fie modificate din ce în ce mai des de barmanii cunoscători. Aşa s-a ajung să se folosească în baruri condimente din bucătărie: rozmarin, busuioc, chilli, coriandru, tarhon şi multe altele. Unde se va ajunge? Este greu de spus... Dar cred că uşor-uşor vom ajunge să bem un cocktail din stare lichidă, în stare solidă, mai exact să servim un Bloody Mary solid, eventual cu decor de foccacia.

I.: Cât poate să urmeze un barman această meserie?
Fifa: Nu prea avem viaţă lungă în bar. Putem urma această meserie cam până la 30 de ani. Tinereţea îşi spune cuvântul...

I.: Cum trebuie să fie relaţia dintre barman şi ospătari?
Fifa: Barmanul trebuie să aibă o relaţie impecabilă cu ospătarul şi niciodată nu trebuie să aducă problemele personale în bar.

FIFA NE RECOMANDĂ


Primăvara: „Yellow Mellow“ - pepene galben proaspăt, suc de pere, suc de lămâie, sirop pepene galben
Vara: „Mojito“ cu aromă de pepene roşu - suc proaspăt de lime, sirop de zahăr, fresh pepene roşu, mentă, rom şi apă minerală
Toamna: „Chocolate Martini“ - espresso stretto, vodkă, lichior de cafea, sirop de ciocolată
Iarna: „Punch Sangria“ - lichior de banane, lichior de coacăze, congac, sirop sangria, fresh de lămâie, vin roşu sec şi apă minerală.

A consemnat Andreea PAVEL